HEP: Najjeftiniji je kilovat kojeg niste potrošili

Drniš

Drniš

Drniš IZHR PROJEKT 4.0 - RADI ONO ŠTO VOLIŠ
Drniš IZHR PROJEKT 4.0 - UPOZNAJMO HRVATSKU
Drniš HOSTING AKCIJA: Popust na hosting od 50%!
Novo: 05.09.2018  u  07:15

Drniš › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › HEP: Najjeftiniji je kilovat kojeg niste potrošili

 
Najnoviji videi
 
Drniš Lea Dekleva - Jos sam tu Lea Dekleva - Jos…
Drniš Beyoncé - Best Thing I Never Had Beyoncé - Best…
Beyoncé - Best…
Drniš Došli smo ostaviti trag - Hrvatska Došli smo ostaviti…
Sjajna reklama za…
Drniš How Facebook Manage 1.2 Billion Users Data How Facebook Manage…
Very Interesting…
Recepti
Mrki mufini - Drniš, grad-drnis.net Mrki mufini
Ljubitelji gorke čokolade…
Zelene rajčice i lučice u octu - Drniš, grad-drnis.net Zelene rajčice i lučice…
Simpatične male zelene…
Rajčice punjene paštetom i mozzarellom - Drniš, grad-drnis.net Rajčice punjene paštetom…
Brojne su inačice punjenih…
Ljuta salsa - Drniš, grad-drnis.net Ljuta salsa
Udružili se pelati,…
Igre, igrice
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Drniš, grad-drnis.net Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Drniš, grad-drnis.net Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Drniš, grad-drnis.net Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
CMS sistem za zahtjevne korisnike

CMS sistem za zahtjevne korisnike

 
30
 
05.2014

HEP: Najjeftiniji je kilovat kojeg niste potrošili

Negawatt Foruma 2014, prva hrvatske konferencije na temu sustavnog gospodarenja energijom
HEP: Najjeftiniji je kilovat kojeg niste potrošiliHep 300514
 
Provođenje sustavnog gospodarenja energijom za kompanije danas je nužnost i obaveza, koja ne mora zahtijevati visoka ulaganja, a istovremeno može rezultirati značajnim smanjenjem potrošnje energije i financijskim uštedama, zaključak je Negawatt Foruma 2014, prve hrvatske konferencije na temu sustavnog gospodarenja energijom, koja se održala jučer u Opatiji. Predstavnici najvećih hrvatskih kompanija, ujedno i najvećih potrošača energije, priznali su da je njihovo usmjerenje sustavnom gospodarenju energijom prvenstveno rezultat značajnog rasta cijena energije u nekoliko proteklih godina i novih zakonskih obveza u području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, koje su ih prisilile na smanjenje potrošnje energenata.
"Potrošnja energije u svijetu ubrzano raste, cijene energenata rastu, emisije ugljikovodika u okoliš rastu, a glavni su "krivci" razvijene zemlje. Zato je Europska unija donijela niz klimatskih i energetskih paketa kako bi dosegla poznati 20-20-20 cilj, odnosno 20-postotno smanjenje emisija CO2, 20-postotno korištenje energije iz obnovljivih izvora i 20-postotno smanjenje potrošnje energije do 2020. godine. Hrvatska, kao zemlja članica, mora u skladu s tim, postići značajne energetske uštede u javnom sektoru, kućanstvima, industriji i transportu. Za industriju to znači samo jedno - implementaciju sustavnog gospodarenja energijom prema zahtjevima međunarodne norme ISO 50001", objasnio je Francisco Zamarron iz milanskog ureda certifikacijske kuće Det Norske Veritas. 

Njegovo mišljenje dijeli i dr.sc. Zoran Morvaj iz Europske banke za obnovu i razvoj, koji naglašava izniman značaj donošenja energetskih politika i strategija na razini Europske unije, no upozorava kako zemlje članice istovremeno samostalno razvijaju lokalne strategije i neke od njih, poput Danske, već imaju značajne rezultate. "Energija se do 1973. godine smatrala besplatnom, a danas je ona značajan trošak za industriju i kućanstva, a zbog svoje visoke cijene predstavlja i političko oružje, pa je u posljednjem desetljeću energetska efikasnost skočila u prvi plan. Najveći izazov i budućnost energetske efikasnosti leži u promjeni našeg ponašanja kako u svojem domu, tako i na radnom mjestu. U doba stagnacije i recesije, zbog velike cijene energije i malih margina u gotovo svim sektorima, jednu od najvećih rezervi predstavljaju troškovi energije", zaključuje dr.sc. Morvaj.

Iako hrvatsko zakonodavstvo uspješno prati europsku regulativu u području energije i energetske učinkovitosti, savjetnik Ministra za gospodarstvo Republike Hrvatske dr.sc. Tomislav Radoš naglašava da treba biti realan u implementaciji. "Mi smo se obavezali i moramo ostvariti ciljeve EU 2020, ali moramo industriji ostaviti mogućnost da bude konkurentna, prvenstveno po pitanju produktivnosti i učinkovitosti, koja je tek na počecima. Veliki je problem dijela industrije, kao što je kemijska, činjenica da su pred kolapsom zbog visokih troškova energije. Naravno da kod njih postoji veliki prostor za energetsku učinkovitost, no one koje su u financijskim problemima niti nemaju mogućnost za to. Kada pogledate koje se kompanije danas sustavno bave energetskom učinkovitosti, onda su to one industrije koje već danas dobro posluju", upozorio je dr.sc. Radoš.

S njim se slaže prof.dr.sc. Tonko Ćurko, predsjednik Hrvatske udruge za rashladnu, klima tehniku i dizalice topline koji tvrdi kako je Europska unija preregulirana. "Mi se danas natječemo na svjetskom tržištu na kojem moramo biti konkurentni, a istovremeno moramo ispoštovati sve ono što od nas traži Europska unija. Mi to moramo i hoćemo napraviti, ali ekologija i energija košta, a regulativu su proizveli oni čiji je BDP daleko veći od našeg. To je kao da smo krenuli na trku od 100 metara, netko kreće sa startne linije, a netko 30 metara iza startne linije. No, sigurno je da ćemo startati", tvrdi prof.dr.sc. Ćurko.

S obzirom da je certificiranje prema međunarodnoj normi ISO 50001 u Hrvatskoj u samim začetcima, sudionici su dobili priliku čuti kako izgleda sustavno gospodarenje energijom iz perspektive Telekoma Slovenija, jedne od prvih tvrtki u regiji kojoj je dodijeljen certifikat ISO 50001 od strane certifikacijske kuće SIQ. "Najjeftiniji je kilovat kojeg niste potrošili. Implementacijom sustavnog gospodarenja energijom od 2009. godine do danas smo uspjeli smanjiti potrošnju energije za 2 milijuna eura, a naši napori su usmjereni na daljnje uštede. Svima onima koji planiraju implementirati sustavno gospodarenje energijom preporučam korištenje iskustava drugih kompanija, čak i iz drugih branši", objasnio je mag.sc Andrej Andoljšek.

Najveći izazov je pred najvećim potrošačima iz sektora industrije čija ukupna godišnja neposredna potrošnja energije prelazi 10 milijuna kWh godišnje, odnosno oko 5 milijuna kWh električne energije. No, iz HEP Opskrbe upozoravaju da nije lakše ni opskrbljivačima. "HEP Opskrba opskrbljuje više od 200 velikih potrošača, čija ukupna godišnja potrošnja predstavlja više od 20 posto potrošnje kupaca HEP Opskrbe. Novi Zakon o učinkovitom korištenju energije, stavlja i pred nas kao opskrbljivače niz novih obaveza. Tako smo dužni poticati primjenu mjera energetske učinkovitosti i energetske usluge koje pružamo u sinergiji s tvrtkom HEP ESCO. Zvuči kao da pokušavamo spojiti nespojivo jer bi nama kao opskrbljivaču trebalo biti u interesu prodati što više energije, dok istovremeno nudimo usluge uštede energije kroz energetsku učinkovitost. No, kao i industriji, i nama je u interesu da je trošak po jedinici proizvoda što manji, kako bi hrvatsko gospodarstvo bilo što konkurentnije", objasnila je mr.sc. Tina Jakaša, direktorica HEP Opskrbe. 

Iako se do efikasnog sustava gospodarenja energijom može doći i bez velikih kapitalnih izdataka, oni i dalje postoje. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je do danas investirao više od 3 milijarde kuna u energetsku učinkovitosti i obnovljive izvore energije, predstavio je planirane potpore za ovu godinu. "Trenutačno imamo otvoreno nekoliko javnih poziva za energetske preglede višestambenih zgrada,  javne rasvjete , ustanova, institucija, ali i industrije i komercijalnog uslužnog sektora. Po prvi puta omogućeno je i sufinanciranje troškova uvođenja sustava ISO 50001. Poslovni sektor je nažalost najmanji korisnik naših linija sufinanciranja, no očekujemo sve veći interes u području energetske učinkovitosti", rekao je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Velikim potrošačima zanimljiv je ESCO model provedbe i financiranja mjera energetske učinkovitosti, kod kojih se investicije vraćaju iz ušteda, a bez dodatnog angažiranja sredstava od strane klijenta, no također i uvođenje sustavnog gospodarenja energijom u kojima im ESCO tvrtke mogu pomoći. "Cjelovita energetska usluga obuhvaća više od provedbe mjera. Ona obuhvaća praćenje energetskih svojstava i energetskih sustava zgrade, praćenje potrošnje energije u zgrada, sustavima javne rasvjete, industrijskim postrojenjima, sustavima obnovljivih izvora energije, mjerenje i verifkaciju postignutih ušteda, edukaciju odgovornih osoba te utjecaj na ponašanje korisnika koji troše energiju", objasnila je dr.sc. Vlasta Zanki, direktorica tvrtke HEP ESCO.

O svojim iskustvima u sustavnom gospodarenju energijom govorili su i predstavnici velikih potrošača CEMEX Hrvatska, Agrokor, Pliva, Elektro-kontakt, ELKA i VIPnet. 

Forum je dobio naziv prema dosta neuobičajenom terminu "negawatt", koji opisuje količinu ušteđene energije u jedinici vremena (W) kao izravan rezultat povećanja energetske učinkovitosti, što je ujedno i glavna tema ove konferencije.

Negawatt Forum 2014 organizirali su Hrvatsko mjeriteljskog društvo i Studio Conex, uz podršku programskog partnera HEP ESCO-a te Hrvatske udruge poslodavaca.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS
Autor: IZHR 4.0www.mojzagreb.info
  • Drniš Hep 300514
Vijest se nalazi u:

 
Drniš Uključite se u IZHR
Drniš SVI ZA SVE - IZHR
pretraži portal...
Kontaktirajte uredništvo portala grada Drniš

 

 

 

Drniš Beba
Sveta tri kraljaNova godinaSveti StjepanBožićDan svih svetihDan neovisnostiŠpacirfestLiburnia Jazz FestivalTerraneoDan domovinske zahvalnosti
 
grad-drnis.net preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - grad-drnis.net
 
 
Koje predmete bi trebalo uvesti u osnovne škole?
  •   Domaćinstvo
  •   Etiku
  •   Informatiku od 1. razreda
  •   Seksualni odgoj
 
 
IZHR 4.0

IZHR 4.0

 
 

Drniš › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › HEP: Najjeftiniji je kilovat kojeg niste potrošili

 

 

 

 

 
 
Drniš RSS - Powered by: WMD - Web Hosting Drniš - CMS Drniš - Izrada web stranica Drniš - SEO Drniš - Web trgovina Drniš - Vijesti